Yleisimmät vaivat
Erilaiset selkäkivut: iskias, noidannuoli, ranganjäykkyys, lukkotilat, välilevyongelmat, lihasongelmat: krampit/ triggerit, kulumamuutokset, hermopinteet
Selkäkipu on yleisin syy hakeutua osteopaatille. Yli 80 % ihmisistä kärsii selkäkivusta jossain vaiheessa elämää. Selkäkipua voivat aiheuttaa mm. selkärangan nivelten lukkotilat, lihaskireydet,- triggerit ja -krampit tai selän kuluma/välilevyvauriot.
Iskias on yleinen termi, jota käytetään selkäsärystä, joka säteilee alaraajaan. Iskiaskipu aiheutuu suorasta hermoärsytyksestä, välilevyn pullistumasta tai pakara-alueen hermon provosoitumisesta. Syynä hermon ärsyyntymiseen voi olla myös ikääntymiseen liittyvä rangan rappeuma, joka madaltaa välilevyjä ja pienentää rangan hermojuuriaukkoa, jossa hermojuuri voi ahtautua. Iskiakselle on tyypillistä takareidessä / lonkassa tuntuva kipu, joka voi ulottua sääreen ja jalkaterän alueelle. Jalassa voi olla tuntopuutoksia tietyn hermojuuren tuntoalueella sekä voimanpuutoksia ja mahdollisia refleksipuutoksia (ns. neurologisia puutoksia).
Lumbago eli ”noidannuoli” on termi, joka tarkoittaa, että kipu ei yleensä säteile jalkaan, vaan jäykistää usein selän kieroon asentoon. Pienestäkin liikkeestä selkä on todella kivulias. Lumbagossa ei ole hermojuurioireita eli tunto- ja voimanpuutosta raajassa. Tällaisessa vaivassa manipulointi on tehokas ja nopea keino parantaa selkä. Myös fascia- ja akupunktiokäsittelyt toimivat.
Trigger-kivut voivat matkia hermoärsytysvaivaa ja heijastua esim. alaraajaan. Trigger-kivuissa ei ole ihotunto- tai voimanpuutoksia, kuten hermojuuriongelmassa. Trigger-pisteet ovat lihasten kipupisteitä, jotka voivat heijastaa ”pahimmillaan” todella ilkeää kipua tai puutumista kullekin triggerille ominaiselle vaikutusalueelle. Aktiiviset triggerit heijastavat kipua/puutumista koko ajan. Uinuvat eli latentit triggerit heijastavat oireita vasta kun ne provosoituvat jonkin syyn takia, jolloin ne voivat muuttua aktiivisiksi. Trigger-vaivat ovat erittäin yleinen selkäkipujen/heijastusoireiden aiheuttaja, mutta ne ovat helppo testata ja erottaa muista syistä ja nopea ja tehokas hoitaa kuntoon trigger-/fascia käsittelyllä. Katso "Hieronta" välilehdeltä lisää infoa triggereistä ja fascia ongelmista.
Rintarangan pistokset monesti säteilevät kylkivälihermoa pitkin jopa etupuolelle asti, jolloin asiakas voi olettaa, että vika on sydämessä, mutta jos asiakas omatoimisesti rankaa liikuttamalla saa kivun kovenemaan tai vähenemään, kyse on rintarangan tai kylkiluun nivelen ongelmasta, esim. fasettilukosta. Fasettilukot aiheuttavat virheasentoa rintarangassa ja pistävää ”noidannuolimaista” kipua. Tähän saadaan manipuloinnilla nopea apu.
Lieviin sydämen rytmihäiriöihin, tinnitukseen ja astma- ja hengityselinongelmiin ovat myös monet asiakkaat saaneet helpotusta. Nämä vaivat voivat johtua selkärangan toimintahäiriöihin liittyvästä autonomisen hermoston häiriötilasta ja usein hoidoilla saadaan apu. Varsinaiset sydänoireet jotka liittyvät esim. rasitukseen kuuluvat ehdottomasti ensin lääkärin tutkittavaksi.
Raskauden aikaiset ja synnytyksen jälkeiset selkäkivut: Raskauden aikana kehon hormonaaliset muutokset löysentävät nivelsiteitä ja kehon painopiste muuttuu. Seurauksena voi olla selkäongelmia ja epämukavuuden tunnetta, joihin osteopaatin hoidolla voi olla suurta apua. Selkää voidaan käsitellä loppumetreille asti, jos raskaus on sujunut muuten normaalisti. Osteopaattisia käsittelyjä voidaan tehdä myös istualtaan. Synnytyksen jälkeen on tärkeää normalisoida selän liikkuvuus ja tasapaino, jotta ei tule ongelmia jatkossa.
Välilevyperäiset häiriöt: Välilevyt toimivat selkärangan iskunvaimentimina ja ovat liikkuvuuden mahdollistavia tyynyjä. Välilevyihin voi syntyä pullistumia rangan muuttuneen kuormituksen, ryhtivirheen, huonon nostoasennon, trauman tai muun vamman yhteydessä. Vaurio voi syntyä myös hitaasti selkärangan kulumisen ja rappeutumisen yhteydessä. Tyypillinen paikka on lannerangan alaosan välilevyissä, mutta myös esim. kaularangassa esiintyy välilevyvaurioita. Normalisoimalla liikkuvuudet varmistetaan normaalimpi painonjakautuminen ja poistetaan siten ylimääräinen paine vaurioituneelta välilevyltä. Vakavissa tapauksissa leikkaushoito on joskus aiheellista, mutta lievemmissä tapauksissa ei-operatiivinen hoito ja kuntoutus ovat hyvinkin tuloksellista. Yli 90 prosenttia välilevyvaivoista paranee ilman leikkausta. Hoidot nopeuttavat merkittävästi paranemista.
Lonkka- ja polvivaivat: Tyypillisiä nivelvaivoja ovat nivelrikko eli artroosi ja polvilumpion rustopinnan pehmeneminen sekä juoksijan polvi, hyppääjänpolvi ja polven kierukkavammat. Myös monet muut tekijät voivat aiheuttaa ongelmia, kuten lihasperäiset kireydet ja triggerit, Schlatterin polvi nuorella urheilijalla, Beckerin nivelkystä polvitaipeessa ja limapussiongelmat. Myös hermopinteitä esiintyy. Lonkan ja polven vaivoissa onkin tärkeää tunnistaa vaivan aiheuttaja ja altistavat biomekaaniset tekijät. Nivelrikon hoitaminen vain kipulääkkeillä ei poista syytä ja ongelma tulee etenemään ja aiheuttaa edelleen nivelen vaurioitumista. Toiminnallisia ongelmia esiintyy usein: esim. kierukoiden lukittumista/liikerajoitusta, lihas-/fascia ongelmaa sekä esim. lonkan seudulla ligamentti- ja nivelkapseliongelmaa, näihin saadaan nopea apu käsittelyllä.
Niska- ja hartiakivut: Niska- ja hartiakipu ja usein siihen liittyvä päänsärky ovat selkäkivun tapaan eräitä yleisimpiä syitä hakeutua osteopaatille. Nykyajan elämäntyyli ja toistuva päätetyöskentely aiheuttavat usein niska- ja hartiakipua. Myös huono ryhti rasittaa niskalihaksia aiheuttaen kipua. Aikuisen ihmisen pää painaa noin viisi kiloa. Jo sen takia oikean ryhdin merkitys on suuri. Ryhti painuu helpoiten kasaan esim. televisiota katsellessa tai autolla ajaessa. Mitä kauempana vartalosta pääsi on, sitä suurempi on niska-hartiaseudulle kohdistuva rasitus.
Ns. jännityspäänsärky on usein seurausta hartiaseudun lihasten jännittyneisyydestä. Usein lihaksista voidaan löytää niin kutsuttuja trigger-pisteitä, jotka heijastavat kipua takaniskaan, ohimolle, otsaan tai silmien taakse. Kireät lihakset voivat myös altistaa migreenikohtauksille. Myös rinta- ja kaularangan nikamien huono liikkuvuus / fasettilukot voivat olla osaltaan mukana aiheuttamassa hartia- tai pääsärkyä. Toispuoleisen niskakivun yleinen aiheuttaja on fasettinivelen ärsytystila/ lukko.
Niskasta käteen säteilevä kipu on usein hermojuuren ärsytystila, joka voi johtua välilevyn pullistumasta tai nikamien rappeutumisen takia syntyneistä luupiikeistä, jotka ahtauttavat hermojuuriaukkoa ja siksi provosoivat hermoa.
Olkapään kiputilat: Olkapään kipujen aiheuttajana voi olla useita eri tekijöitä. Yleisimpiä olkapään vaivoja ovat olkapään kiertäjäkalvosimen lihasten kireydet ja jänteiden/limapussien tulehdukset. Yleisin olkapäävaiva onkin supraspinatustendiniitti, missä käsivarsi nousee olkapään tasolle, jossa on liikeradan kivuliain kohta. Myös olkapään kudosten trigger-/fasciaongelmat ovat yleisiä kivun syitä, joihin saadaan nopea apu hoidolla.
Kiertäjäkalvosimen repeämiä ja hauiksen pitkän pään jänteen vaivoja löytyy. Ne rauhoittuvat yleensä hyvin ajan kanssa ja hoidoilla nopeutetaan paranemista merkittävästi. Harvoin tarvitaan esim. leikkausta ko. vaivaan.
”Jäätyneessä” olkapäässä (frozen shoulder) liikeradat ovat tulehdusvaiheessa kivuliaita joka suunnassa. Vaiva on yleensä pitkäaikainen. Tehokas hoitovaste saadaan vasta kun tulehdusvaihe eli kivuliain vaihe on mennyt ohi, jolloin nivel voidaan manipuloida/mobilisoida takaisin liikkuvaksi. Jäätynyt olkanivel vaatii pidemmän hoitosarjan, jotta saadaan liikelaajudet palautettua.
Myös lapaluun, selkärangan ja kylkiluiden toiminnan häiriöt voivat vaikuttaa olkapään toimintaan häiritsevästi. Hoito kohdistetaankin tarvittaessa paitsi olkapään seudun ongelmalihaksiin ja hartiakaaren niveliin, myös rintarangan yläosaan sekä kylkiluihin.
Nivelsäryt: Nivelrikko on usein ikääntymiseen liittyvä prosessi, jossa nivelpinnat kuluvat, mistä aiheutuu liikerajoitusta ja ympäröivien kudosten kipua. Osteopaattinen hoito lisää liikkuvuutta ja helpottaa kipuja. Tällä voi olla pitkäaikaisvaikutuksia oireisiin ja ennusteeseen. Useimmiten nivelien säryissä on kyseessä ainoastaan toiminnallisista ongelmista esim. lihasjäykkyydestä tai nivelkapselin ongelmasta, joihin saa nopean avun käsittelyillä.
Päänsärky / migreeni: Päänsäryt ovat erittäin yleisiä ja niiden aiheuttajia on paljon. Jotkut ajattelevat niiden olevan osa normaalia elämää. Särkylääkkeet voivat auttaa lievittämään kipua, mutta eivät hoida päänsäryn syytä. Päänsäryt ovat yleisiä, mutta eivät millään tavalla normaaleja. Kaksi yleisintä päänsärkytyyppiä ovat jännityspäänsärky ja migreeni.
Päänsärky voi johtua mm. niska-hartialihasten kireydestä, lihastriggereistä, ryhtivirheistä, niskan nikamien liikehäiriöistä, silmistä, vanhoista traumoista, lääkkeistä, verenkiertohäiriöistä, pään kasvaimesta jne.. Tarkalla tutkimuksella osteopaatti pystyy määrittelemään oireiden aiheuttajan ja vakavuuden sekä tekemään oikeanlaisen hoitosuunnitelman tai lähettämään potilaan jatkotutkimuksiin toiselle ammattilaiselle.
Palan tunne kurkussa: Johtuu usein kaula-/niska-alueen jumeista/triggereistä. Joskus voi olla myös kaularanka peräinen ongelma.
Huimaus / asentohuimaus: Huimausta aiheuttavat monet asiat, esimerkiksi niska-/hartiaseudun kireys, verenpaine, neurologiset sairaudet, veriarvojen putoaminen, verenkiertohäiriöt, kasvaimet, korvaperäiset sairaudet, esim. Menieren tauti, jne.
On olemassa myös hyvänlaatuista asentoperäistä huimausta, johon saa nopean avun. Kyseinen vaiva tarkoittaa toiminnallista ongelmaa sisäkorvan tasapainoelimessä. Sisäkorvan nestekaarikäytävissä voi olla sinne kuulumattomia sakkahippusia, jotka ärsyttävät tai jopa tukkivat kaarikäytävän. Pään nopeissa liikkeissä sakkahippuset aiheuttavat virheinformaatiota tasapainoelimen kaarikäytävissä, jolloin aivot reagoivat tähän sekavaan informaatioon huimauksella. Tarkoilla testeillä pystytään tarkasti selvittämään kummalla puolella ja missä kaarikäytävässä ongelma on. Hoitona käytetään liikemanöövereitä ko. kaarikäytäviin. Asiakkaalle annetaan myös nämä liikehoito-ohjeet kotiin mukaan. Hoito on tehokasta ja paraneminen nopeaa. Voimakkaassa huimauksessa on hyvä ottaa kuljettaja mukaan hoitoon tullessa liikenneturvallisuuden takia.
Puutumisoireet / hermopinteet: Kolmen etusormen puutuminen: yleensä vaiva aiheutuu karpaalikanavan ahtaudesta ranteessa, missä median- hermo joutuu pinteeseen ligamentin alla. Esim. raskauden aikana tulee usein esiin rannekanavan oireita nesteen kerääntymisen lisääntymisen vuoksi. Pikkusormen ja seuraavan puutuminen voi olla ulnar-hermon vastaava pinne kyynärpään sisäpuolella. Useasti välilevyn pullistuma tai kulumamuutokset niskassa saattaa tehdä samantyyppisiä puutumisia sormiin. Testeillä selvitetään, onko syy niskaperäinen vai raajaperäinen.
Kyynärpäävaivat ja hiirikäsi: Tennis- ja golf-kyynärpää ja hiirikäsi ovat tyypillisiä nykypäivän rasitusvammoja, koska työt ovat ihmisillä pääasiassa staattisia töitä, esim. päätetöitä. Näissä vaivoissa kivut paikallistuvat pääosin kyynärpääseutuun. Ei tarvitse olla golfin tai tenniksen pelaaja saadakseen näitä vaivoja. Niitä tulee myös usein sellaisille ihmisille, jotka tekevät paljon fyysisiä tai staattisia töitä käsillä, esim. kampaajat, rakennus/korjaustyöntekijät sekä toimistotyöntekijät jne. Tenniskyynärpäässä kipu sijoittuu kyynärvarren ulkosivulle ja golfkyynärpäässä sen sisäsivulle. Kyseessä on ranteen koukistaja- tai ojentajalihasryhmän jänteiden ylirasitustila. Usein lihaskalvot ovat myös kroonisesti jumittuneet näissä vaivoissa. Kokonaisvaltaisella hoidolla pyritään parantamaan koko yläraajan verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, venyttämään kiristynyttä lihasryhmää/-kalvoja sekä normalisoimaan paikallista nivelten liikettä. Usein myös ranteen ja olkapään häiriöiden hoito on osana tennis- tai golfkyynärpääpotilaan hoitoa ja on siksi hyödyllistä.
Jalkaterän vaivat: Nilkkavammat ovat yleisiä ongelmanaiheuttajia. Nilkan nyrjähdys saattaa ruveta aiheuttamaan jalkaterän ongelmia useiden kuukausien tai vuosien kuluttua. Tämä johtuu vamman jälkeen muuttuneesta jalan toiminnasta. Esimerkkejä jalkaterän vaivoista: nivelrikko eli artroosi, jalkapöydän luiden liikehäiriöt, Mortonin syndrooma, plantaris fascitis, luupiikit, hallux valgus (”vaivaisenluu”) ja nilkan alueen hermopinteet, jotka vievät kivun jalkaterään. Yleisimmät jalkaterän vaivat ovat asiakkaillani toiminnallisia eli esim. lihas/jänne ja nivelien ongelmia joihin saa nopeasti avun.
Purentaelinten ongelmat: Kroonisesti jumissa olevien niska/hartiaseudun lihaksien rinnalla on purulihakset usein kovettuneet tehden ongelmasta laajemman paketin. Purentaelin ja sen toiminta sekä lihaskireydet on helppo tutkia palpoimalla. Purentalihasongelmat usein aiheuttavat niska/hartialihasten kiristymistä ja toisinpäin eli kroonistuneet niska/hartiaseudun ongelmat jumittavat purentalihakset. Myös hampaiden huonolla purennalla voi olla iso vaikutus purentalihaksiin ja sitä kautta niska/hartialihaksiin ja näiden oireet ovat lihaskireydet ja säryt esim. päänsärky. Toimin yhteistyössä purentaongelmiin erikoistuneen hammaslääkärin kanssa ja yhteistyö on ollut hyödyllistä.
Urheilu- ja rasitusvammat: Urheilijoista puhuttaessa osteopatian merkitys ennaltaehkäisevänä hoitona korostuu. Hoidolla voi avustaa paluuta harjoitteluun traumojen jälkeen ja ylirasitustiloissa. Toisinaan urheilijan ongelma näkyy vain suorituskyvyn laskuna. Huolellisella tutkimuksella sekä testeillä pyritään selvittämään esim. erikoislääkärin konsultaatiota vaatimat vammat. Osteopatia on mainio apu, kun keholta vaaditaan erityistä suorituskykyä, ja se käy hyvin esim. urheilijan lihashuollon tueksi.
Lasten ja nuorten selkävaivat: Lasten ja nuorten selkävaivat ovat yleistyneet rajusti viime vuosina, mikä johtuu usein liian passiivisesta elämäntyylistä. Pelaaminen ja tietokoneella istuminen on eräs suurimmista nuorten selkäkipujen aiheuttajista. Lapsilla esiintyviin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin täytyy suhtautua tosissaan ja ne pitäisi hoitaa ajoissa kuntoon, jotta vältyttäisiin kroonisilta ongelmilta aikuisiässä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa selkäkivun syy saadaan selvitettyä, sitä todennäköisemmin ja helpommin tilanne saadaan normalisoitua. Manuaalisten hoitojen ja aktiivisten harjoitteiden yhdistelmä toimii todella tehokkaasti ja voi parantaa rangan liikkuvuutta ja vähentää kipuoireilua nopeasti. Lapsilla ja nuorilla hoitovasteen saaminen on yleensä todella tehokasta ja nopeaa, koska heillä ei ole vielä ongelmat ehtineet kroonistua.
Stressi: Stressi tarkoittaa yleensä autonomisen hermoston epätasapainotilaa, jossa sympaattinen hermotus eli stressihermotus on hallitsevassa roolissa. Osteopaattisella käsittelyllä poistetaan kiputiloja, lihaskireyksiä, rangan ja nivelistön toimintahäiriöitä. Kaikki nämä asiat vaikuttavat rauhoittavasti sympaattiseen hermostoon ja laskevat stressin tasoa. Rentoutumisen tunne on huomattava ja nukkuminen parempaa. Tarvittaessa voidaan käyttää myös akupunktiota, joka on tehokas tapa hoitaa stressiä lääkkeettömästi.